Afbeelding
Slavernij monument

Het pijnlijke slavernijverleden.

8 februari 2023 om 13:00 Lokaal Deel je nieuws

Op vrijdag 24 februari organiseert de KBO (Katholieke Bond van Ouderen), Afdeling Putten – Ermelo een lezing over de slavernij. Het belooft een interessante lezing te worden. We zijn blij dat we hiervoor de welbekende Bert Paasman uit Putten hebben kunnen strikken.
Tijd:                 14.45- +17.00 uur

Waar:              Gabriëlschool Kelnarijstraat te Putten

Bijdrage:          Aan deze lezing zijn geen kosten verbonden, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor koffie/thee en verdere onkosten.

Graag even (opnieuw) aanmelden via mail kboputtenermelo@gmail.com 

Of telefonisch Annemieke Carbo 06-16198018 (mag ook via what’s app) of 0341-351360.  

Het pijnlijke slavernijverleden.

Onlangs heeft premier Rutte namens de regering excuses aangeboden voor de Nederlandse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. Opmerkelijk genoeg werden alleen de Surinamers en de Antillianen hierbij betrokken en niet de landen in Zuidoost-Azië (zoals Indonesië) waar de VOC en later het Nederlands gouvernement slavenhandel en slavernij invoerden en lieten bestaan.

Bert Paasman, emeritus hoogleraar in koloniale en post koloniale cultuur- en literatuurgeschiedens (UvA) zal de Nederlandse rol in slavenhandel en slavernij bespreken, zowel in voorheen Oost-Indië als in voorheen West-Indië. Wat hielden slavenhandel en slavernij precies in, wat was het Nederlands aandeel, welke argumenten gebruikten voor- en tegenstanders ervan, wanneer en hoe werd de slavernij afgeschaft?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie