Koude Oorlog Noodbiscuits
Koude Oorlog Noodbiscuits Foto RCE

De Koude Oorlog op de Veluwe

12 februari 2024 om 07:41 Lokaal Deel je nieuws

Langzaam groeit het besef bij een breed publiek dat de Koude Oorlog een belangrijke stempel heeft gedrukt op onze naoorlogse geschiedenis.

Op woensdag 21 februari vindt een publiekscollege plaats over de invloed van de Koude Oorlog op de Veluwe. Het is het tweede publiekscollege van de Gelderse Academie in de reeks van drie over de invloed van militairen op de Veluwe.

Het college wordt gegeven door drs. Ben de Vries, Programmaleider Militair Erfgoed en Coördinator Internationaal bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in de Catharinakapel, Klooster 1 in Harderwijk.

Als er ergens in Nederland de Koude Oorlog (1945-1991) voelbaar was, dan was dat wel op de Veluwe. Hier waren uitgestrekte militaire oefenterreinen aangelegd, kazernecomplexen gebouwd en grote groepen dienstplichtigen gelegerd. Mooi waren ze niet, wel robuust en vaak van beton. En meestal geheim(zinnig); gericht op de vijand die uit het oosten zou komen. 

In die vier decennia is ook gewerkt aan de civiele verdediging. De Bescherming Bevolking speelde daarbij een belangrijke rol. Overal werden noodvoorraden aangelegd en schuilplaatsen gebouwd: onder stadhuizen, in tunnels en bruggenhoofden. Ook op de Veluwe.

Complete inventarisaties ontbreken echter en de kennis erover is gefragmenteerd. Daarom is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onlangs een programma gestart om de tastbare herinneringen uit deze ongewone tijd in beeld te brengen, de verhalen op te halen en door te vertellen.

Aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Aanmelden wordt aanbevolen via gelderseacademie@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie