Achter vlnr Jan ter Steeg (voorzitter), Gerrit Kombrink en Frans Poorter. Voor vlnr Willem van Meer, Marco Besselsen, Joost de Graaf en Wouter Willemsen.
Achter vlnr Jan ter Steeg (voorzitter), Gerrit Kombrink en Frans Poorter. Voor vlnr Willem van Meer, Marco Besselsen, Joost de Graaf en Wouter Willemsen. Koorlif André in 't Anker

Twee jaar geen concerten, wel 6 jubilarissen

6 februari 2022 om 16:02 Lokaal Deel je nieuws

Het Harderwijks Mannenkoor (HMK) trad op 2 maart 2020 het laatst op. Daarna kwam het koor in de greep van Covid-19. Niet door besmettingen onder de leden. Maar door de vele repetitieloze periodes en het last minute moeten annuleren van concerten. Voorzitter Jan ter Steeg hield het koor op de been met extra nieuwsbrieven. Nu … mag het koor voor de zoveelste keer weer zingen en met geestdrift toewerken naar een eerste concert.

De eerste repetitie was op donderdag 3 februari 2022, als vanouds in het Kerkelijk Centrum de Regenboog in Harderwijk en helemaal coronaproof. Bijna alle leden waren aanwezig. Er kwam zelfs een nieuw lid bij zodat het ledenaantal weer op 64 kwam. Omdat het bestuur twee jaar lang geen nieuwjaarsreceptie kon houden, kwam het eren van de jubilarissen in het gedrang.  Over 2021 en 2022 was dit opgelopen tot zes bijzondere leden, onder wie Gerrit Kombrink die vorig jaar maar liefst 50 jaar koorlid was. Na zijn ruime openingswoord en de herdenking met één minuut stilte van de pas overleden en zeer gewaardeerde 2e tenor Jan van Soomeren, richtte voorzitter Jan ter Steeg zich tot de afzonderlijke jubilarissen. Secretaris Evert Westerink hielp hem daarbij en reikte de boeketten bloemen aan. De oorkondes en de daarbij behorende speld voor op de revers, konden de jubilarissen zelf van de tafel pakken.

Gerrit Kombrink

De voorzitter richtte de schijnwerpers allereerst op de 77-jarige bas Gerrit Kombrink. Hij is het HMK meer dan 50 jaar trouw. De voorzitter begint bij allen met anekdotes uit het jaar van toetreden, bij Gerrit onder meer over het bestaan van Corrie en de Rekels. Gerrit komt uit een schippersgezin. Zijn vader en moeder hadden een vrachtschip, een tjalk. Gerrit Is geboren in Genemuiden en was de dag erop – in de wieg aan boord –  al weer vertrokken. Zingen zit bij hem, en ook bij zijn echtgenote Riet, in het bloed. Als 16-jarige zong hij al bij een gemengd koor in de NOP. Hij werkte bij Rijkswaterstaat als kapitein op een betonningsvaartuig. Ging in 1970 wonen in de Harderhaven bij de oude sluis naar de Flevopolder. Op een woonboot en inmiddels de vierde al. Eigenlijk is het daar Zeewolde, maar hij voelt zich gewoon Harderwijker. Gerrit uit den Bosch vroeg hem in 1971 mee naar het HMK, is ook 38 jaar lid bij de Aalzangers en zong 10 jaar passieconcerten in de Catharinakapel. Bij het HMK is hij al jaren de centrale man achter de oliebollenkraam rond de Kerst. Het mooiste bij het HMK vond hij de buitenlandse reizen, zoals die naar Londen.

Overige jubilarissen

Allereerst zij die 25 jaar lidmaatschap aantekenden: de 86 jarige in Harderwijk geboren en getogen bariton Frans Poorter, vroeger eigenaar van herenmodezaak Smeepoort. Hij verrichtte allengs diverse klusjes binnen het koor en is nu de drijfveer achter nieuwe kleding bij het 100 jarig bestaan. De andere met 25 jaren is de 76 jarige uit een oude Harderwijkse schippersfamilie en daarnaast garnalenpellerij, Willem van Meer, geboren aan het Kerkplein. Is vaak met zijn jacht op het water te vinden of bij zijn Française Bernadette in Frankrijk.

De 10 jarigen zijn in willekeurige volgorde: de 70 jarige bariton, Harderwijker in hart en nieren en middenstander (Livera) Wouter Willemsen. Wouter is vice-voorzitter van het HMK. Verder de 74 jarige in Zwartsluis geboren 1e tenor Joost de Graaf, door zijn werk bij de NS - Onderhoud Rollend Materieel - naar Harderwijk verhuisd. Joost is de grondlegger van het HMK-vitaliseringsplan, nu de historicus rond het HMK-ontstaan in 1923 en is tevens de inspirerende kracht achter de activiteiten voor volgend jaar als het HMH 100 jaar bestaat. Last but not least: de 66 jarige in Ermelo geboren en diepe bas Marco Besselsen die al weer 24 jaren in Hierden woont. Marco is een verwoed drummer en zeer bedreven in geluid en beeldproducties.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik

De burgermeester en beschermheer van het HMK kwam met een verrassende videoboodschap, geprojecteerd op de wand van de repetitieruimte. Het HMK maakt deel uit van de Harderwijkse Cultuur en verrijkt daarmee de stad. Had voor elke jubilaris een passend woord, in het bijzonder aan de nestor met zijn 50 jaar lidmaatschap. De burgemeester kijkt uit naar het eerstvolgende concert.

Verder is afscheid genomen met een boeket bloemen en een cadeaubon van Herke Meersma. Hij was tot 1 januari 2022 acht jaar lang de HMK-secretaris, door alle leden geprezen en gewaardeerd. De HMK-voorzitter dankte ook het vaste personeel van De Regenboog – André Hoeve, Peter Timmer en Ewout Schouten – met lof en een cadeaubon. Daarna kon de echte eerste repetitie beginnen o.l.v. de begaafde dirigent Jimco Zijlstra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie