Mezquita moskee/kathedraal in Cordoba
Mezquita moskee/kathedraal in Cordoba J. Nieuwerth

StEK-lezing in Museum Het Pakhuis

27 oktober 2021 om 23:34 Lokaal Deel je nieuws

Op maandag 8 november organiseert Stichting Ermelo’s Kunstcollectief weer een lezing in Museum het Pakhuis, dit keer over Perzische en Islamitische kunst. Deze lezing wordt gegeven door John Nieuwerth.

Vaak wordt de Perzische kunst in Europese kunstboeken overgeslagen. Ten onrechte. Het Perzië van 500 jaar voor Christus was een groot, machtig en vooral rijk land en omvatte ongeveer het hele Midden Oosten. De vele kunstvoorwerpen (goud, zilver, aardewerk, etc)  tonen aan dat de beschaving op een zeer hoog niveau stond.

Ook in Nederland zijn prachtige exposities van deze kunst geweest (Assen, Amsterdam). John Nieuwerth heeft zich verdiept in deze kunst (en geschiedenis) en neemt u mee aan de hand van talrijke fraaie afbeeldingen.

Zeshonderd jaar na Christus (dus 1100 jaar later) ontstaat het Groot Islamitisch rijk. Het omvat hetzelfde gebied als Groot-Perzië en strekt zich ook verder uit naar het westen (tot in Spanje). Vooral de schitterende bouwkunst valt op, de fijne stuc-versiering, de versiering van de handschriften van de Koran. Cordoba en Granada (Spanje) worden centra van kunst en wetenschap.

In verband met de organisatie graag je komst opgeven bij  kunstcommissie@kunststek.com of tel. nummer 0640187287.

Voor meer info: www.kunststek.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie