Afbeelding
Foto StEK

Duo-expositie Walda Mees en Dieuwer Elema.

dinsdag 21 november 11:00 - 16:30

In deze expositie zijn de schilderijen en beelden te zien van twee professionele kunstenaars, die beiden op hun eigen manier gegrepen zijn door de natuur. Terwijl Walda met name gefascineerd wordt door vogels en dieren, is dit bij Dieuwertje juist het landschap. Zowel de beelden van Walda als de schilderijen van Dieuwertje geven een boeiend inzicht in het buitenleven. Sinds de middelbare school zijn de kunstenaars bevriend en na dezelfde studie gingen ze elk een eigen weg.  En nu dan éénmalig een duo-expositie. 

Walda Mees  

Walda wordt geïnspireerd door haar liefde voor de natuur in brede zin en dieren in het bijzonder, zoals (roof)vogels, honden en paarden. In haar beelden geeft ze op haar eigen wijze het karakter van het dier weer, en tegelijk vraagt ze aandacht voor hun pracht, kracht en eigenheid. Tijdens het maken is het of de tijd stil staat door de aandacht en focus op het onderwerp. Walda  maakt beelden in brons en terracotta. 

Geboren in 1955 in Zuidlaren. Na een jeugd van eindeloos buiten spelen, tekenen en knutselen is Walda  leerkracht handvaardigheid geworden (N20). Klei blijkt haar favoriete materiaal door de kneedbaarheid, structuur en de talloze mogelijkheden. Later komt daar ook de kneedbare was bij, voor de bronzen beelden.  

Daarnaast begeleidt ze enkele dagen in de week kleine groepjes boetseerders. 

Voor meer informatie: www.waldamees.nl  of  06 40187287

Dieuwer Elema

Als landschapsschilder schildert Dieuwer bij voorkeur “en plein air”, zoals dat heet. “Niets is meer inspirerend dan buiten in de natuur een mooi landschap weer te geven op het doek”. Ze probeert de essentie van het landschap weer te geven: weinig details en sterk vereenvoudigd. Grote vlakken, lijnen die verdwijnen naar de horizon waardoor diepte en ruimte ontstaat, zijn de belangrijkste kenmerken. Heldere kleuren met losse toets neergezet zijn kenmerkend voor haar stijl. Ze maakt daarnaast ook gebruik van schetsen en foto’s, die ze uitwerkt in haar atelier.  

Opgegroeid op het Groninger Hoge Land woont ze sinds 1983 in Vreeland. Echter de verbondenheid met haar geboortestreek blijft: de weidsheid, de leegte. In haar geboortedorp Huizinge schilderde Jannes de Vries, een van de Groninger Ploeg schilders op het land rondom de boerderij van het gezin Elema. Hij is voor haar nog altijd een belangrijke inspiratiebron.  

Naast de landschappen schildert ze dorp- en stadsgezichten, reisimpressies en interieurs. Als (moes)tuinierster houdt ze er ook van tuinen en bloemen te schilderen. Als materiaal gebruikt ze zowel acryl als olieverf. Voor het schetsen buiten werkt ze vaak met aquarelverf op papier. Ook maakt ze abstract werk op zeer groot formaat, maximaal 180 x 180 cm. Hierbij werkt ze heel intuïtief, in transparante lagen, waardoor er een doorleefde structuur ontstaat. Zoekend naar de juiste compositie, vlakverdeling, kleur, contrast, tonaliteit etc. Spelenderwijs ontdekken en toewerken naar een spannend eindresultaat.  

Naast haar werk als creatief therapeute (sinds 1995) volgde ze jarenlang schilderlessen bij diverse docenten en voltooide ze in 2014 De Wackers-Opleiding in Amsterdam. Al haar werken zijn te zien op: www.dieuwerelema.nl , op facebook en instagram. 

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag     11.00 uur – 17.00 uur            

                             zaterdag                     11.00 uur – 16.30 uur 

Toegang vrij

Locatie