Bepalend moment in de wedstrijd: Sam van der Spek duwt Accasi Qujana King en EFC krijgt een strafschop. Dimitri Steijlen

EFC’58 heeft nieuwe smaakmaker, punt in derby tegen Zwart-Wit’63

3 maart 2024 om 19:24 Voetbal

ERMELO - Na het 2-2 gelijkspel tegen koploper ZAC wist EFC’58 ook nummer drie Zwart-Wit’63 van een overwinning af te houden: 1-1. Belangrijk is de inbreng van Accasi Qujana King, de nieuwe spits die in januari is aangesloten. Hij scoorde vorige week twee keer en kreeg in Harderwijk een penalty mee, gescoord door Ahmed Alkhamesi.

De 24-jarige King kwam in 2018 van Suriname naar Nederland en woont nu in Zeewolde. Hij voetbalt sinds januari bij EFC’58, nadat hij het seizoen begon bij de Belgische club ASV Geel, uitkomend in de ‘derde provinciale’. “Ik deed het goed bij de beloften en ik scoorde bijna elke week doelpunten. Maar ze wilden mij niet bij het eerste elftal hebben.”

In de tussentijd had hij ook contact met EFC-trainer Jaap de Vries. In het seizoen 2022-2023 was de Ermeloër coach van de zaterdagamateurs van Hercules in Utrecht, waar King ook speelde. “Jaap is een aardige man. Hij hield mij de hele tijd in de gaten en vroeg hoe het ging. Ik dacht dat het nog wel goed zou komen bij Geel, maar ik ging terug naar Nederland en vanaf januari mocht ik spelen voor EFC’58.”

King, die eerder ook speelde voor Reaal Dronten en Maarssen, speelt bij EFC nu voorin met Ahmed Alkhamesi. De verdediging van Zwart-Wit had zijn handen vol aan het beweeglijke duo. Dit leverde voor rust diverse gevaarlijke momenten op in de counter. Alkhamesi werd enkele keren aangepakt met kaarten tot gevolg. Na 40 minuten zette King vanaf eigen helft een versnelling in en passeerde een stuk of drie Zwartwitters. In de zestien werd hij omvergeduwd door Sam van der Spek en de bal ging op elf meter. Alkhamesi stuurde keeper Farhad Didari de verkeerde hoek in. Hoewel de Harderwijkers meer de bal hadden, waren de Ermeloërs dreigender met counters. Na rust veranderde dat.

Na de snelle gelijkmaker van Dani van Dijk, die invaller Vincent de Bruin de baas was, en in de korte hoek doel trof, werd Zwart-Wit steeds sterker. Van Dijk kreeg nog twee kansen, terwijl ook Fabian van Panhuis en Luuk Granneman in de slotfase nog dichtbij een doelpunt waren, maar Senne Hoekstra keepte goed. EFC moest ver terug en was af en toe nog gevaarlijk in de omschakeling. De beste kans kreeg Jesse Versteeg, die werd vrijgespeeld door Alkhamesi, maar zijn diagonale schot werd gekeerd. King bleef voorin de verdedigers en de keeper opjagen, maar had te weinig medestanders. In de slotfase raakte het nog even verhit, maar het opstootje werd opgelost zonder kaarten.

King was tevreden met het punt. “Het was een mooie wedstrijd en ik heb het gevoel dat ze ons hadden onderschat. Ik was vaak aan het doorjagen en aan het eind was ik echt kapot.” De Vries was blij met het punt en noemde het gelijkspel verdiend. “De eerste helft voetbalden wij heel goed en stonden verdiend voor. We stonden tactisch goed, daar had Zwart-Wit geen antwoord op. De tweede helft was anders, we kwamen in de problemen na het uitvallen van Alexander Halmans achterin en na die snelle goal waren we het kwijt. We konden in counter nog scoren, maar op het laatst konden we ook verliezen.”

Derde klasse C: Zwart-Wit’63 - EFC’58 1-1 (0-1). 40. Ahmed Alkhamesi 0-1 (strafschop), 47. Dani van Dijk 1-1.

Marco Jansen

Accasi Qujana King is de nieuwe smaakmaker van EFC'58.
Accasi Qujana King is er met de bal vandoor.
Accasi Qujana King heeft zich al snel ontpopt als de nieuwe aanvalsleider van EFC'58.