Kosten onderhoud Huis van Ermelo flink duurder.
Kosten onderhoud Huis van Ermelo flink duurder. Wijnand Kooijmans

Kosten onderhoud ‘duurzaam’ Huis van Ermelo flink duurder dan in verleden, minder gas maar meer energieverbruik

22 maart 2024 om 19:00 Overig

ERMELO De kosten voor het onderhoud van het Huis van Ermelo stijgen naar 355.000 euro ten opzichte van de kosten van 140.000 euro die nodig waren in het verleden. Dat komt, zo stelt het college in een informatiememo aan de raad, vooral door de fors gestegen materiaal- en arbeidskosten.

De oude berekening is nog uit 2016 en is als instandhoudingsbudget voortgezet tijdens de renovatie en nieuwbouw van het Huis van Ermelo. Het voormalig gemeentehuis was meer een ‘ouderwets kantoor’, de huidige inrichting met veel gezamenlijke ruimtes brengt volgens het college een ander soort beheer en onderhoud met zich mee. Ook zorgen de wet- en regelgeving voor hogere kosten.

MODERNE INSTALLATIES

Een rol speelt ook dat de installaties moderner en uitgebreider zijn, er extra zonnepanelen zijn geplaatst, een extra lift en warmte-/koude opslag voor het klimaat. In de oude berekeningen was het schoonmaken van de zonnepanelen niet meegenomen evenals het vervangen van de verwarming in de oprit van de kelder.

VERWACHTE DALING ENERGIEKOSTEN

Berekend was dat de uitstoot van CO2 met vijfentachtig procent zou verminderen. Er was uitgegaan van een daling van energiekosten van rond de 81.000 euro naar vijftigduizend euro per jaar en een daling van kosten van het onderhoud van de verwarming- en ventilatiesystemen met in totaal zo’n achtduizend euro. 

MEER ENERGIEVERBRUIK

Inmiddels is duidelijk dat het Huis van Ermelo over het gewenste energielabel A beschikt maar dat de verwachte afname van exploitatielasten niet heeft plaatsgevonden. De exacte afname van CO2-uitstoot is niet te achterhalen omdat de situatie van voor en na de verbouwing niet vergelijkbaar zijn. Het gasverbruik is ten opzichte van 2016 gedaald van circa 63.000 kubieke meter naar vijftienduizend kubieke meter. Het energieverbruik is gestegen van circa 395.000 kWh naar 505.000 kWh.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie