De lindes in het Arie van der Meijdenplantsoen in Ermelo worden fors gesnoeid en niet gekapt.
De lindes in het Arie van der Meijdenplantsoen in Ermelo worden fors gesnoeid en niet gekapt. Wijnand Kooijmans

Drastische snoei monumentale lindes Arie van der Meijdenplantsoen Ermelo, maar bomen blijven gespaard ondanks advies te kappen

28 maart 2024 om 13:19 Natuur en milieu

ERMELO Het kappen van zes lindes aan de Torenlaan in het Arie van der Meijdenplantsoen en zes nieuwe aanplanten is het externe advies dat de gemeente Ermelo heeft ontvangen na beschadiging van het wortelstelsel van de bomen.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt hierin echter niet meegegaan, gekozen wordt voor een drastische snoei van de bomen. De wortels zijn beschadigd tijdens graafwerkzaamheden, de aannemer is door het college inmiddels aansprakelijk gesteld voor de schade.

MONUMENTAAL KARAKTER

De linden hebben een monumentaal karakter en staan op de lijst van waardevolle bomen. Ze zijn ook beeldbepalend voor dit deel van Ermelo. De schade is ontstaan bij het aansluiten van lichtmasten. De schade aan de wortels is dusdanig groot dat voor de stabiliteit van de linden wordt gevreesd.

Gelijktijdig is ook schade aan een linde aan de Dahlialaan ontstaan. Omdat hier geen ingrijpende gevolgen zijn ontstaan,  laat het college deze zaak verder rusten.

STABILITEIT

De benodigde snoei van de bomen bedraagt tachtig procent van de boom. Alleen hiermee kan voldoende stabiliteit worden gecreëerd. Hiermee verdwijnt wel de boomvorm. Dat het college hiervoor kiest is een gevolg van het gegeven dat het beeld van de bomenrij meer in stand blijft, doordat de stammen van de bomen blijven gehandhaafd. Daar komt bij dat het maken van nieuwe plangaten ook extra risico op graafschade meebrengt.

In het advies dat de gemeente heeft ontvangen wordt niet ingegaan op de soorteigenschappen van de linde. De linde kan als boomsoort goed stevige snoei verdragen en herstellen waar dit voor veel andere boomsoorten niet geldt. Wel moet periodiek de snoei worden herhaald wat hogere beheerkosten met zich meebrengt. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie