Erik Slagt werd unaniem gekozen als nieuwe dorpsdichter van Ermelo.
Erik Slagt werd unaniem gekozen als nieuwe dorpsdichter van Ermelo. Marja Stienstra
WIJ ZIJN ERMELO

Nieuwe dorpsdichter Ermelo Erik Slagt speelt graag met woorden

25 oktober 2022 om 20:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO Ermelo heeft een nieuwe dorpsdichter. Erik Slagt nam de erefunctie op 1 oktober jl. over van zijn voorganger Sarah Scholts. Nog diezelfde dag droeg hij zijn gedicht ‘Ik ben dichter’ voor aan een vol Raadhuisplein, in het kader van Ermelo 50 jaar zelfstandig. Vandaag vertegenwoordigt hij zijn dorp in de rubriek ‘Wij zijn Ermelo’, waarin we wekelijks een inwoner in het zonnetje zetten.

Ik tref hem deze vrijdag in De Ontmoeting. Hij draagt zijn pauwenspeld die hij 1 oktober van de wethouder gekregen heeft. ,,We moeten al zo veel, dus ik vind ont-moeten wel een mooie naam voor een restaurant”, zegt Erik. 

SPELEN MET WOORDEN Hij is naar eigen zeggen gevoelig voor taal en speelt er graag mee. ,,Ik noem mezelf geen dichter. Ik speel gewoon graag met woorden.’’ Toen hij las dat Sarah na drie jaar ophield met het dorpsdichterschap dacht hij dan ook: waarom niet? Ik denk dat ik het wel kan!’ Hij stuurde twee gedichten in en de jury koos hem unaniem als nieuwe kandidaat. Hiermee is Erik de derde dorpsdichter van Ermelo. ,,Ik kan niet zomaar iets schrijven, er moet een aanleiding zijn. In principe kan alles natuurlijk een aanleiding zijn, denk aan zonlicht dat mooi op een boom valt. Maar als iemand me echt vraagt om een gedicht, dan lukt het me ook.”

Enkele ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven maakten dat ik moest bezinnenHERORIËNTEREN Erik heeft een bouwkundige achtergrond. ,,Ik heb 15 jaar in de architectuur gewerkt en kan ook nog steeds erg genieten van bouwkunst, maar ik wilde eigenlijk heel graag meer sociaal gericht werk doen. Als vrijwilliger ondersteunde ik vanuit Nederland diverse ontwikkelingsprojecten in het buitenland en toen er een baan vrij kwam bij één van die stichtingen ben ik dat gaan doen. Dit bleek een boeiende baan, waarbij ik ook echt iets voor anderen kon betekenen. Maar op een goed moment moest ik me gaan heroriënteren. Enkele ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven maakten dat ik moest bezinnen. Dat is gelukt. Ik ben dichter bij de kern gekomen en leef bewuster, met meer aandacht voor wat werkelijk belangrijk is in het leven. Op basis van mijn eigen ervaringen wil ik andere mensen graag verder helpen in hun ontwikkeling.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Erik Slagt draagt zijn gedicht ‘Ik ben dichter’ voor op het Raadhuisplein, in het kader van Ermelo 50 jaar zelfstandig. - Jan de Roo Fotografie

PROZA EN POËZIE De wens om anderen te helpen is zijn belangrijkste drijfveer in zijn huidige werk als coach. ,,Ik help mensen bij persoonlijke problemen als stress, werkdruk, het maken van keuzes en relatie-issues. Als ik merk dat mensen beter gaan functioneren, dan word ik blij: daar doe ik het voor.” Erik heeft de nodige, vakgerelateerde boeken geschreven over het menselijk (dis)functioneren; over persoonlijke ontwikkeling, over burn-out raken en weer opbloeien en over zelf-assertiviteit. ,,Ik schrijf het liefst om mensen aan het denken te zetten, om ze de dingen van een andere kant te laten bekijken. Tot nu toe schrijf ik vooral proza, maar mijn benoeming tot dorpsdichter van Ermelo is een geweldige stimulans om het accent meer te leggen op mijn meer poëtische teksten.”

Ik schrijf het liefst om mensen aan het denken te zetten

VORM EN INHOUD Naast coach is Erik ook vormgever en heeft hij zijn eigen tekst- en ontwerpbureau ,,Tijdens mijn loopbaan in de architectuur was ik al actief met het schrijven voor en vormgeven van diverse verenigingsbladen. Ik wilde de wereld een beetje beter maken, door via tekst en beeld mensen te informeren over wereldwijde zaken. Ik wilde ze motiveren om zelf ook een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Ik heb het gevoel voor tekst en beeld trouwens van jongs af aan meegekregen. Mijn moeder was literair vertaalster en mijn vader was hobbyschilder en -fotograaf. Ik werk zelf ook graag met beeld en woorden om een boodschap over te brengen. Vorm en inhoud moeten elkaar hierbij altijd versterken.”

Het moge duidelijk zijn dat Erik graag scheppend bezig is. Of het nou een boek is, een site, zijn tweewekelijkse blog, of een gedicht. Hij heeft veel zin in zijn nieuwe rol als dorpsdichter. ,,Dit is nieuw voor mij en ik moet nog de juiste vorm zoeken. Maar geef mij de ruimte en ik zal van me laten horen!”, belooft Erik.

Naar aanleiding van zijn ontmoeting met mij schreef Erik het volgende gedicht.

Afspraak in de Ontmoeting (rap)
leren presteren
meer produceren
steeds hoger de lat
hoe gevaarlijk is dat
eens volgt de val
verwachtte het al
dus neem nu de tijd
geen haat en geen nijd
gesprek op de vrijdag
bediening met glimlach
geen schuld en geen boete
leer weer te ont-moeten...

Wil je meer van Erik lezen? Zijn eerste werken zijn te vinden op dorpsdichterermelo.nl.

Marja Stienstra

Wil jij Ermelo vertegenwoordigen in de rubriek Wij zijn Ermelo? Meld je aan via ermelosweekblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie