Welke opties zijn er als je niet meer voor je huisdier kunt zorgen? Ermelo's Weekblad zocht het uit.
Welke opties zijn er als je niet meer voor je huisdier kunt zorgen? Ermelo's Weekblad zocht het uit. Pixabay

Van voedselbank tot afstand doen: welke opties zijn er als je niet meer voor je huisdier kunt zorgen? Ermelo’s Weekblad zocht het uit

7 december 2023 om 19:00 Dieren Tips van de redactie Viervoeters

ERMELO Het gebeurt helaas nog steeds: honden die vastgebonden worden aan een boom. Onlangs werd in deze toestand in het bos bij Harderwijk een doodsbange Amerikaanse Stafford aangetroffen. Naast het dier stond een zak voer.

Vanuit haar grote liefde voor dieren ging verslaggever Marja Stienstra op onderzoek uit. Zouden de eigenaren de kosten voor het dier niet meer hebben kunnen opbrengen? Hoe dan ook: je dier dumpen lijkt mij de laatste optie… Welke alternatieven zijn er als je je huisdier niet meer kunt betalen?

KOSTEN AANSCHAF EN ONDERHOUD HUISDIER

Nu de kosten voor levensonderhoud zo gestegen zijn, kan ik me best voorstellen dat mensen eerder financiële problemen hebben. De kosten voor een huisdier zijn te verdelen in eenmalige kosten, zoals aanschaf, en terugkerende kosten, waaronder voer en onvoorziene kosten, zoals de dierenarts. Volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren liggen de terugkerende kosten voor een kat en hond tussen de 600 en 700 euro per jaar.

SOCIALE ROL HUISDIER

Voor mensen die het financieel niet zo ruim hebben, kunnen de kosten voor hun huisdier een grote zorg zijn. Maar vaak speelt hun dier een belangrijke sociale rol in hun leven en willen zij het niet kwijt. 

DIERVOEDING BIJ VOEDSELBANK

Dit merkt ook Antoinette Walenberg, coördinator bij de Voedselbank Harderwijk. ,,Voor onze klanten is hun huisdier hun grote vriend, waar ze zo goed mogelijk voor willen zorgen. We hebben bijna altijd wel diervoeding liggen, met name voor honden en katten en hier wordt ook veel gebruik van gemaakt door klanten. Doneren van diervoeding mag altijd.”

KOSTEN DIERENARTS

De kosten voor de dierenarts zijn ook gestegen. Een gemiddeld consult kost tegenwoordig al snel tussen de 40 en 50 euro. Kristel de Munnik, dierenarts bij Anicura in Ermelo, merkt dat klanten tegenwoordig langer wachten voor ze naar de dierenarts gaan. Ze kijken het liever nog even aan. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Eigenaren wachten tegenwoordig langer voordat ze met hun huisdier naar de dierenarts gaan. - Pixabay

,,Soms komen dieren hierdoor zieker bij ons binnen. Denk aan een hond met diarree, die na een paar dagen wachten meer nodig heeft om er weer bovenop te komen. Wanneer mensen de dierenartsrekening niet (meer) kunnen betalen, proberen we altijd mee te denken. Kunnen zij de meest optimale behandeling niet betalen, dan komen we met een plan B. Soms verwijzen we mensen door naar stichtingen op het gebied van huisdierenwelzijn.”

HUISDIERVERZEKERING

Op de vraag waarom de dierenartskosten gestegen zijn, antwoordt Kristel dat er steeds meer behandelmogelijkheden zijn voor huisdieren en dat dit doorwerkt in de prijzen. En ook bij de praktijk zijn de kosten voor huur, energie et cetera gestegen. Kristel: ,,Mijn tip voor mensen is om een huisdierverzekering af te sluiten. Dit is vooral handig in het geval van onvoorziene kosten, zoals een operatie. Dit soort kosten kunnen al snel hoog oplopen.”

AFSTAND DOEN VAN JE HUISDIER

Als je om welke reden dan ook niet meer voor je hond of kat kunt zorgen, bestaat de mogelijkheid om afstand te doen van je huisdier. 

Hannah is beheerder bij dierenasiel de Ark in Harderwijk. ,,Wij merken wel dat er meer problemen zijn doordat de kosten voor levensonderhoud gestegen zijn. Zo krijgen wij meer afstandsaanvragen binnen. Het doen van afstand gaat altijd op afspraak en is niet kosteloos. Ook zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden, deze zijn te vinden op onze website.”

DUMPEN HUISDIER

,,Voor ons is het heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis en medische toestand van een dier. Hoe is het dier met kinderen, wat voor voer krijgt het, heeft het bepaalde ziektes of aandoeningen? Wanneer mensen hun dier dumpen weten wij hier niks van. Er is dan veel meer tijd en geld nodig om het dier op te kunnen vangen. Zo komt het dier eerst in quarantaine en moet het goed worden nagekeken door onze dierenarts. En een hond die wij niet kennen, kan ook gevaarlijk zijn, denk aan bijtincidenten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Onlangs werd in het bos bij Harderwijk een doodsbange Amerikaanse Stafford aangetroffen. - Dierencentrum de Ark

GA IN GESPREK

Hannah wil mensen op het hart drukken om altijd eerst met het asiel in gesprek te gaan, als je niet meer voor je dier kunt zorgen. 

,,We begrijpen dat afstand doen van een huisdier een moeilijke beslissing kan zijn en willen mensen hierin zo goed mogelijk ondersteunen. We denken altijd mee en over het algemeen komen we er gelukkig wel uit. Misschien is er binnen iemands eigen netwerk een (tijdelijke) oplossing voor het dier? Denk ook goed na voordat je aan een huisdier begint: een hond wordt gemiddeld 10 jaar, een kat kan wel 20 worden. Al die tijd heeft het dier verzorging nodig!”

DIERENBESCHERMING 

Wist je dat je ook bij de Dierenbescherming terecht kunt wanneer je als eigenaar problemen ondervindt bij de verzorging van je huisdier(en)? Heb je het financieel niet ruim, dan kan de Dierenbescherming je doorverwijzen naar dierenvoedselbanken en noodfondsen.

HULPVRAAG Heb je een hulpvraag? Neem contact op met de Dierenbescherming via tel 088 81 13 000 of kijk op dierenbescherming.nl

Marja Stienstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie