Columnist Fransje
Columnist Fransje Frieda Fennell
COLUMN

Peignoir, boudoir, croissants, confiture: columnist Fransje schrijft ode aan ouderen die nog zijn opgegroeid met Franse taal

27 maart 2024 om 09:00 Column

Het valt me al een tijdje op dat ons Ermelose stationnetje wel witte ribbels heeft voor blinden met een stok (mijn vriendin zegt toverstok) maar die stenen meteen ophouden nog vóór de slagbomen. Maar er gloort licht in de duisternis voor onze blinde medemens. De plaatselijke werkgroep Toegankelijkheid en de plaatselijke Oogvereniging weten dat de Gemeente Ermelo het graag zou willen verbeteren maar dat dit niet mag binnen de 10 meter van het spoor. Een gesprek met Pro Rail is onvermijdelijk.

Dit moest de heer Mathile Chevalier eens weten! Hij liet in 1882 het stationnetje Ermelo- Veldwijk bouwen en betaalde het grotendeels uit eigen zak. Deze initiatiefnemer was een nazaat van de gevluchte Franse Hugenoten die weigerden zich katholiek te laten dopen en geestverwanten vonden in de provincies boven onze grote rivieren. Tienduizenden Franse Hugenoten vluchtten tussen 1680 en 1720 naar Nederland. Vanwege hun geld, kennis en contacten waren zij zeer geliefd. De invloed van de Franse taal werd groter toen Napoleon kwam en tot doel had Nederland in te lijven. De dictator heeft drie miljoen doden op zijn geweten maar dankzij hem werden achternamen verplicht. Het valt mij op dat hier veel mensen wonen met een Van de Bos(ch) achternaam. Niet toevallig dat zoveel mensen in Friesland De Vries, Visser en De Boer heten.

Door de Engelse en Amerikaanse invloed verdwijnt beetje bij beetje de Franse taal. Hieronder een ode aan de ouderen die ermee zijn opgegroeid. De jeugd zal mijn verhaaltje niet helemaal begrijpen. Geen nood. Ze kunnen het nog altijd googelen.

Anne en Paul Beaudet wonen in Amsterdam. Hij is assuradeur en wil nog op zijn bureau een dossier redigeren voordat ze naar een matinee in Carré gaan. Zijn vrouw legt alvast zijn pantalon, gilet en colbert klaar. Ze trekt haar peignoir aan, gaat naar haar boudoir en sprenkelt wat eau de toilette op haar handen. In de hal op een pied de stalle staat een buste van Napoleon. ‘Bonjour mon amour’, zegt Anne gewoontegetrouw. Uit het dressoir in de salon haalt zij het couvert. Croissants, confiture en de cafétaire staan klaar als Paul aanschuift. ‘A propos Paul. Je moet coûte que coûte om 2 uur thuis zijn’. De uitnodiging van de Alliance francaise is à titre personnel. Drie chansonniers uit Parijs! Nog nagenietend met een aperitiefje gaat de telefoon. Het is zijn broer Marcel uit Heemstede. Beatrijs is bevallen van een zoon: stamhouder Baudet! Superbe! Paul schrijft op de verjaarskalender bij 28 januari: Thierry (‘83).

Fransje Heijkoop

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie